Volos, unul dintre cele mai atractive orase din Grecia

Volos este unul dintre cele mai mari și mai atractive orașe din Grecia, precum și unul dintre porturile cele mai importante ale țării. Orașul modern, construit în apropierea sitului vechiului Iolcos, domină regiunea Magnesia avand o pozitie excelenta la poalele muntelui Pelion, cu vedere spre Golful Pagasetic. Aceasta este una dintre cele mai frumoase zone din regiunea Tesalia, aflata în centrul Greciei (Volos este situat la 320 km Nord de Atena și 219 km Sud de Salonic), combinând atracția mării cu farmecul mistic al munților Centaurului.

Volos- Impletit cu mitologia greaca

Fundalul mitic al zonei captivează imaginația vizitatorului. Magnesia inseamna in acelasi timp intruchiparea unora dintre cele mai remarcabile povești din mitologia greacă. Progenitorul popoarelor sale era Magnes, fiul lui Zeus și Aeolus, dar Magnesia se crede a fi locul de naștere al unei rase ciudate, Centaurii, ființe care erau parte atat ecvestra cat si umana și provenite din unirea lui Nephele și Ixion. Asclepius și Ahile au fost, printre altele, elevii Centaurului Chiron. Faimoasa expediție de la Argonaut, una dintre cele mai interesante povesti din ciclul mitologic grecesc, a pornit din Golful Pagasetic.

 

Volos- Bijuteria urbana a Golfului Pagasetic

Volos este unul dintre cele mai frumoase orașe din Grecia. Bogăția regiunii și istoria sa intinsa si mareata si-au lăsat amprenta asupra arhitecturii orașului, ceea ce ii confera încredere și grandoare. Numeroasele conace, sătești si municipale, muzeul, facilitățile industriale din secolul al XX-lea și splendidele biserici fac din Volos un turneu cu adevărat plăcut.

Marea ii completeaza frumusetea printr-o panorama extraordinara. Promenadele sale la malul Marii Egee sunt incantatoare, cu mici restaurante pitorești, cu faimoasa tsipouradika, numită după greceasca bautura alcoolica traditionala tsipouro ( spiritul tradițional al zonei), al carei gust este perfect atunci când este combinata cu fructele de mare pregatite in retetele locale.

Mergeti pe malul marii Argonauts Avenue până la portul de pe partea vestică, un obicei des intalnit al localnicilor, atunci când aveți dispoziția si timpul necesare pentru o plimbare romantică, cu o priveliște uimitoare spre mare.

Nu trebuie sa aveti indoieli, acesta fiind cel mai impresionant colț al orașului, înfrumusețat nu numai de ambarcațiunile de pescuit și iahturi, ci și de o imitație exactă a navei antice Argo, construită în urma unor rapoarte și texte vechi. Argo-ul modern, o operă strălucitoare de construcții navale, va umple iubitorii de istorie de entuziasm.

Pe strazile din Volos

Atracțiile turistice din Volos sunt atât de numeroase încât vizitatorul va simți că zilele devin mai mult decât pline.Pentru cei care nu doresc să meargă pe jos, există o rețea de benzi de ciclism de circa 10 km, iar mii de biciclete oferă în mod silențios un mijloc de transport sănătos și ecologic.

Orașul are bogata istorie industrială. Întreprinderile europene mari au avut fabricile aici în secolul al XIX-lea. A fost centrul inovației și inovației arhitecturale. Această istorie a lăsat amprenta asupra întregului oraș sub forma unor clădiri splendide. Populația refugiaților din Asia Mică, care a început să sosească aici inca din 1923, a modelat aspectul orașului, creând cartierul mare al orașului ce poata in prezent denumirea de Nea Ionia. Locuințele urbane din centrul orașului, spre port și la gară sau cartierele muncitorești din împrejurimi, au constituit un cadru rezidențial foarte fermecător.

Orașul actual sa extins de-a lungul coastei, încorporând stațiuni vechi, cum ar fi Agria în est și Soros în vest.

Blocurile înconjurate de Iasonos, Dimitriados și Ermou formează partea bizară din centrul orașului, unde inima orașului bate zi și noapte, parțial datorită studenților de la Universitatea din Tesalia, orasul fiind in acelasi timp si un punct educational intern si international foart important.

Nu trebuie sa ratați:

Castelul Volos, în actualul cartier din Palia, în vestul orașului. A fost un mare centru de construcție a navelor unde s-au construit bucătării, purtând marea tradiție marină a Magnesiei.

Parcul mare din Agios Konstantinos. Situatăpe mal, este un colț minunat al orașului. A fost amenajat în 1920 de către arhitectul N. Kitsikis și oferă recreere și aerisire in briza curata a Marii Egee,fiind preferat atat de localnici cat si de turisti.

Cinema Achilleio, un loc de cultură viu care a rămas deschis din 1925 până în prezent. A fost construit în conformitate cu planurile întocmite de arhitectul K. Argyris.

Biserica Sfintii Constantin si Elena, care domina malul Egeei la Volos. Este o piesă de arhitectură elaborată, proiectată și construită de marele arhitect A. Zachos. Încă de la construirea sa în 1936, biserica a fost un punct de referință în oraș.

Agia Triada, alături de Spitalul Achillopouleio din Volos, o mică bijuterie în stil bizantin, a cărei construcție a început în 1948.

Dealul Verde numit Goritsa, la est de Volos, se afla la  mică distanță de oras. Dealul se află la aproximativ 200 de metri deasupra nivelului mării și oferă o vedere panoramică asupra zonei înconjurătoare. În partea de sus a dealului se află biserica Zoodochos Pigis, în timp ce la poalele ei se află așa-numita “Panagia Tripa din Goritsa”, o mică biserică dedicată nașterii Fecioarei Maria, construită în interiorul unei peșteri naturale care poate fi fost un loc sacru de la vechea antichitate.

Trip-uri din Volos

Regiunea care se întinde în jurul lui Volos este într-adevăr uimitoare. Vizitatorii au numeroase opțiuni. Acestia pot vizita situri arheologice importante, pot admira natura plină de suflet, pot vada masivul Pelion sau să navigheze spre luxuriantele insule Sporade.

Asa cum am amintit aici intr-un post anterior despre Golful Pagasitikos, cea mai la indemana dintre acestea este Skyathos.

Doar câțiva kilometri spre vest se află siturile arheologice din Sesklo (cea mai veche așezare din Europa, datând din anul 6.000 î.Hr.) și Dimini, cea mai importantă așezare preistorică din Grecia și una dintre cele mai importante din perioada New Stone Age la nivel mondial.

Muntele Pelion- Casa legendara a centaurilor

Pelionul este un loc de o frumusețe de nedescris. Având o priveliște uluitoare asupra mării nesfarsite, așezări cu frumuseti arhitecturale și o cultură antică, el întâmpină în fiecare an milioane de  de vizitatori. Vegetația luxuriantă și o rețea extinsă de drumuri prin munte permit vizitatorului să se rătăcească printr-un pământ uimitor, care încă mai cocheteaza cu legendarii Centauri. Este demn de remarcat faptul că circuitul de drumuri prin munte care leagă satele Pelionului depășesc 500 de kilometri. Acestea erau străzi antice, al căror scop era să faciliteze mișcarea oamenilor și a bunurilor, acestea fiind încă în uz.

Satele din Pelion, cum ar fi Portaria, Tsangarada, Zagora, Vyzitsa, Milies și alte zeci, cu vilele lor mândre, izvoarele tradiționale, pensiunile ospitaliere, creează un cer pe pământ.

În jurul Pelionului se găsesc mai multe facilități pentru ecoturism, cum ar fi călărie, drumeții și, desigur, schi.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.